Druge aktivnosti

Vabimo vas na vegetarijansko kuharsko delavnico OKUSNA IN URAVNOTEŽENA VEGETARIJANSKA KUHINJA, ki bo 10. 3. 2018, od 9.30 do 13.30 v naših prostorih na Ruški 104.

Delavnica je namenjena vsem, ki ste vedoželjni, želite obogatiti svoje vsakodnevne obroke z novimi sestavinami ali pa že udejanjate načela vegetarijanske prehrane. Na njej se boste naučili, kako načrtovati svoj vsakodnevni obrok, sprehodili se bomo skozi različne sestavine vegetarijanskih jedi ter spoznali nekoliko manj znane. Skupaj bomo pripravili uravnotežen in okusen vegetarijanski obrok (s seboj imejte predpasnik) ter ga na koncu tudi pojedli.

Predavanje in delavnice kuhanja bo vodvegeila Ivona Peček Hemwati, diplomirana ajurvedska svetovalka Ajurvedske akademije Joge v vsakdanjem življenju.

Cena delavnice je  20 evrov. Priporočamo, da se za delavnico prijavite čim prej, saj je število udeležencev omejeno. Prijave hkrati s plačilom potekajo pred začetkom posameznih vadb.

Vabljeni!

Vegetarian-Food.jpg

PREDAVANJE: NAŠ VSAKDAN – POT DO ZDRAVJA (petek, 1. 4. 2016,  ob 18.00)

Na predavanju boste lahko prisluhnili, kako uravnotežiti svoj vsakdan v skladu s starodavnimi principi ayurvede ter se hkrati seznanili z enostavnimi recepti za domača zdravila, ki povrnejo in ohranijo naše zdravje.

Ayurveda ni samo veda o zdravljenju bolezni, temveč predvsem znanost o ohranjanju našega zdravja in vitalnosti. Njeno osnovno načelo za ohranjanje zdravja so pravilne navade, s katerimi ustvarjamo harmonijo telesa in duha. Vseh 24 ur v dnevu se med seboj menjavajo vplivi petih elementov: ognja, vode, zemlje, zraka in etra. Te spremembe povzročajo, da v določnem delu dneva prevladuje določena dosha – vata, pita ali kapha. S poznavanjem teh ayurvedskih principov lahko uravnotežimo vpliv določenih elementov in ohranimo svoje zdravje.

Predavanje bo trajalo 60 minut, zaključili pa ga bomo z vprašanji in odgovori.

KUHARSKA DELAVNICA: OKUSNA IN URAVNOTEŽENA VEGETARIJANSKA KUHINJA (sobota, 2. 4. 2016, od 9.00 do 12.30)

Delavnica je namenjena vsem, ki ste vedoželjni, želite obogatiti svoje vsakodnevne obroke z novimi sestavinamiali pa že udejanjate načela vegetarijanske prehrane. Na njej se boste naučili, kako načrtovati svoj vsakodnevni obrok, sprehodili se bomo skozi različne sestavine vegetarijanskih jedi ter spoznali nekoliko manj znane, kot so recimo kvinoja, amarant, azuki grah, miso ... Skupaj bomo pripravili uravnotežen in okusen vegetarijanski obrok ter ga na koncu tudi pojedli.

KUHARSKA DELAVNICA: INDIJSKA KUHINJA (sobota, 2. 4. 2016, od 16.30 do 20.00)

Bogastvo indijske kuhinje je edinstveno zaradi posebnih okusov ki jih ne pozna nobena druga kuhinja. Ta posebnost je povezana z začimbami, ki dajejo jedem različne okuse, hkrati pa imajo tudi zdravilne učinke. Vendar če želimo vse to doseči, jih moramo znati pravilno uporabljati.

Na tej delavnici se bomo ukvarjali z začimbami, njihovo uporabo in o ostalimi posebnostmi indijske kuhinje. Naučili se bomo narediti svoj jogurt in sir (panir) ter skuhati nekaj slastnih jedi, kot so gateki khadi, ram kičeri, pakore, palak panir, somose in še kaj, ter vse to seveda tudi pojedli.

Predavanje in delavnice kuhanja bo vodila Ivona Peček Hemwati, diplomirana ajurvedska svetovalka.

Predavanje je brezplačno, cena posamezne delavnice pa  20 evrov. Priporočamo, da se za delavnico prijavite čim prej, saj je število udeležencev omejeno. Prijave potekajo v pisarni društva v času uradnih ur oz. pri vaših inštruktorjih. Prijava je veljavna s plačilom.

Celoten program bo potekal v prostorih Društva Joga v vsakdanjem življenju Maribor, Ruška cesta 104. Pridite v ohlapnih oblačilih, na delavnico pa prinesite tudi predpasnik.

 

Potek delavnice

Želite skuhati kaj novega, zdravega in slastnega? 

Želite pripraviti jed brez mesa, ki bo jedce zares navdušila?
Ste se odločili za vegetarijanstvo, pa nimate idej za okusno brezmesno kosilo?

Društvo Joga v vsakdanjem društvo ponuja v sodelovanju s Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor kuharske delavnice laktovegetarijanske hrane. Tečaji vegetarijanske kuhinje, ki jih društvo organizira že več let zapored, so izredno priljubljeni in obiskani.
Vabljeni, da se nam na naslednji delavnici Vegetarijansko kuhanje pridružite! Tokrat ponovno že v mesecu aprilu 2012.

Zakaj je zainteresiranih zmeraj več kot prostora? 

Udeležence vege delavnic Društva joga v vsakdanjem življenju navdušijo

  • izkušeni učitelji 
  • majhne skupine
  • kakovostni prostori
  • prijetno vzdušje. 

Vege kuharske tečaje vodi učitelj joge, po stroki gostinec, ob njem sta še dva kuharska poznavalca in hkrati učitelja joge ter profesor kuhanja s Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor (g. Purgaj). 
15 udeležencev je razporejenih v tri skupine, prostori šole (mini kuhinjske enote) pa omogočajo, da vsi udeleženci pri kuhi aktivno sodelujete in jedi v skupinah dejansko samostojno pripravljate. 

Termini vegetarijanskih tečajev 

Vegetarijanska kuharska delavnica poteka dvakrat letno, običajno v januarju in juniju. Termin naslednje kuharske delavnice bo objavljen na tem mestu in v E-novicah. 

Teorija in predvsem praksa vege kuhanja

Na kuharski delavnici učimo kuhanja laktovegetarijanskih jedi; laktovegetarijanska hrana v jedilnik ne vključuje mesa, rib in jajc.
Seznanimo vas z osnovami uravnotežene prehrane in vegetarijanstva, s pravili kombiniranja živil, z različnimi tehnikami priprave hrane, s pravilno uporabo začimb in dišavnic. In skupaj pripravimo okusno kosilo. Vsaka skupina prejme recepte za 'svoje' kosilo, ki ga ob pomoči kuharskih mentorjev tudi pripravi. Tečaj se zaključi z bogato pogostitvijo, da ima vsak udeleženec možnost vse jedi tudi preizkusiti. Običajno ostane še kaj za s seboj, da lahko vegetarijanske dobrote preizkusijo tudi vaši domači. 
Delavnica je priložnost za izmenjavo izkušenj s področja zdrave prehrane in kuhanja. 
Vsakega udeleženca opremimo s kuharskimi recepti vegetarijanskih jedi. 

Vtisi z delavnice Vegetarijanska kuhinja, 28. januarja 2012 

Pripravljena hrana

Ob 9. uri smo se zbrali na Srednji šoli za gostinstvo in turizem lačni in že(l)jni laktovegetarijanske hrane. Kuhanja smo se lotili v treh skupinah. Pripravili smo 10 vegetarijanskih jedi, tudi dve sladici, in jogijski čaj. 
Učili smo se o osnovah zdrave prehrane in vegetarijanskega kuhanja ter izmenjevali izkušnje.

Delavnico smo zaključili ob 12. uri ob okusno pripravljenem kosilu. Bilo je slastno! Tako glavne jedi kot tudi sladice brez jajc. 

Številne pripravljene vegetarijanske jedi so tečajnike ponovno prepričale o okusnosti laktovegetarijanske hrane. Udeleženci delavnice so povedali, da je bila delavnica zanje poučna, zanimiva, predvsem pa dragocena in tudi zabavna praktična izkušnja. 

O priljubljenosti naših delavnic priča dejstvo, da so bila mesta zanjo zapolnjena že v prvi uri vpisa. Žal ste se morali mnogi sprijazniti s tem, da več ni bilo prostora, vendar obljubljamo, da bomo naslednjo delavnico izpeljali že v mesecu aprilu.

Zakaj se prehranjevati vegetarijansko?

Eno od najvišjih načel joge je ahimsa, kar pomeni ne škodovati oz. ne raniti

  • Načelo ahimse se v prvi meri nanaša na človeka samega, kar pomeni, da vadimo jogo na tak način, da se pri tem počutimo prijetno, in izvajamo jogijske vaje v skladu s svojimi zmožnostmi.
  • Načelo ahimse se nanaša tudi na soljudi v smislu, da si prizadevamo živeti v sožitju in razumevanju z ljudmi okrog nas. 
  • Pomemben vidik ahimse pa je povezan tudi z naravo in živalmi

»Ne stori drugim tega, kar ne želiš, da bi storili tebi,« je znani izrek Svamidžijevega Satguruja Sri Dip Narajan Mahaprabhudžija. Jogi se zavestno odloči za vegetarijanski način prehranjevanja zaradi ljubezni in usmiljenja do živali. 

Uravnotežena vegetarijanska prehrana ni samo bolj zdrava, kar dokazujejo tudi številne študije s tega področja, pač  pa je pomemben vidik takšnega prehranjevanja tudi skrb za okolje, saj je prav živinoreja eden najhujših onesnaževalcev okolja.
Seveda pa je pomembno, da pri prehodu na takšno prehranjevanje ne pozabimo na pravilno kombiniranje živil, tako da organizem dobi vse potrebne snovi, ki so nujne za njegovo delovanje. 

Za dodatne informacije 
nas pokličite ali nam pišite:

T: 02 / 420 72 06, 031 / 531 690, 
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Društvo Joga v vsakdanjem življenju Maribor ©  2018 - Vse pravice pridržane