Skip to main content

Druge aktivnosti

Duhovna srečanja - satsang

Vabljeni na satsang! Satsang je duhovno srečanje. Je način, kako se umirimo in napolnimo baterije, se pozitivno naravnamo in smo preprosto v okolju in družbi, ki našemu počutju in razvoju dobro dene. Cilj druženja je poiskati in vedno znova ozavestiti svoj duhovni cilj ter proučevati svoje in po želji izmenjavati življenjske izkušnje.

satsang1

Kdaj in kam na satsang?

V okviru društva Joga v vsakdanjem življenju Maribor se srečujemo na satsangu ob nedeljah in ob posebnih priložnostih, ko pripravimo praznični satsang, tematski satsang, vseslovenski satsang, meditacijo ob polni luni ipd. Redni satsangi potekajo vsako nedeljo od 17. do približno 20. ure,  v naših prostorih na Ruški 104, občasno pa tudi v ostalih vadbenih enotah.

meditacija z malo

Vishwagurujijeva predavanja so redno dostopna tudi na Swamiji.tv , na YouTube pa so objavljene meditacije, bhajani in krajši izseki iz predavanj.

Kako satsang poteka?

Satsang se običajno začne s petjem badžanov, t.j. duhovnih pesmi. Nadaljuje se bodisi z ogledom videa, branjem odlomka knjige ali članka ali zgolj pogovorom na temo, ki trenutno navdihuje tistega, ki satsang vodi in to je vsak teden kdo drug. Srečanje se nadaljuje z vodeno meditacijo in zaključi z molitvijo. Tako se duhovni iskalci, povsem običajni ljudje, ki smo vzljubili jogo, vedno znova navdihujemo, delimo veselja in drug drugemu pomagamo
 DSC4642

Zakaj na satsang?

Vishwaguruji, avtor sistema Joga v vsakdanjem življenju, je takole pojasnil pomen in moč satsanga: "Satsang je za duhovno pot zelo pomemben. SAT pomeni resnico, SANG pa družiti se, srečanje. Satsang je srečanje ljudi z enakimi duhovnimi cilji, ki skupaj pojejo duhovne pesmi, govorijo o duhovnosti, meditirajo in se posvečajo duhovni poti. Tako kot so za naše telo pomembne vaje, so za naš duhovni napredek pomembni meditacija, molitve in satsangi. Če kdo moli ali meditira, širi ljubezen in predanost. Kjer pa sta ljubezen in predanost, cvetijo tudi blagostanje, modrost, razumevanje in harmonija. Spoštovati moramo mesta, kjer lahko v harmoniji molimo in meditiramo z enako mislečimi ljudmi, kjer se počutimo varne, blagoslovljene in srečne. Obstaja veliko joga centrov kot tudi drugih krajev, kjer se meditira, moli. Cerkve, mošeje, templji, razni duhovni centri imajo pomembno vlogo, saj se v njih ljudje obračajo k Bogu s strpnostjo, predanostjo, pozitivnimi in čistimi mislimi - ne glede na to, v kakšni obliki ga častijo. Oblika je spremenljiva, bistvo pa vedno ostane isto." 

 DSC4648

Kaj je kusang?

"Nasprotno od satsanga je kusang. Kusang je druženje, kjer se kritizira, slabo govori o drugih, zapravlja čas za nepomembne stvari. Ena sama beseda kusanga lahko spremeni našo prihodnost in duhovno življenje. Po drugi strani pa nam lahko ena beseda reši življenje. To je beseda satsanga. Je pot do duhovnosti in samospoznanja." 

Satsang ne pomeni nujno le srečanja v duhovnem centru. Satsang lahko imamo s prijatelji, ko se navdušujemo za pozitivne stvari, smo ustvarjalni. In nenazadnje, pomemben je naš notranji satsang - pozitivna notranja naravnanost do samega sebe in drugih.

Vsi, ki vas zanima duhovna pot, ste lepo vabljeni na naša srečanja. 
Ni nujno, da pridete za cel popoldan, lahko tudi za krajši čas.
Dobrodošli že to nedeljo!