Skip to main content

Vrste vadbe

Sistem Joga v vsakdanjem življenju je program vadbe joge, ki ga odlikujeta postopnost in celovitost. Razdeljen je na 8 stopenj, od katerih vsaka vsebuje telesne vaje in položaje (asane), dihalne vaje (pranajame), sproščanje in meditacijo. Posameznim stopnjam bi morali slediti sistematično, od nižjih proti višjim. Vaje se metodično povezujejo in stopnjujejo, tako da optimalno učinkujejo na naš telesni in mentalni ustroj.

Zraven stopenjske vadbe izvajamo tudi posebne vrste vadbe, ki so namenjeni določeni ciljni skupini ali specifičnim potrebam vadečih. V okviru našega društva se lahko pridružite začetni ali nadaljevalni vadbi joge za hrbtenico, jogi proti stresu, dinamični vadbi, jogi za starejše, jogi za otroke, tečaju meditacije samoanalize, posebni vadbi za gibalno ovirane ter vadbi za nosečnice.

Posebej pomembna je začetna stopnja Joge v vsakdanjem življenju, ki vsebuje sarva hitta asane (vaje, ki so dobre za vsakogar). Namenjene so vsem, ne glede na starost ali telesno pripravljenost. Z njimi vplivamo na razgibanost telesa, krepimo mišice in sklepe, razvijamo koncentracijo, motorične sposobnosti in ravnotežje. Na tak način se naučimo osnovnih tehnik Joge v vsakdanjem življenju ter pridobimo znanje, ki ga nadgrajujemo na ostalih stopnjah.

Telesne vaje, dihalne vaje in tehnike sproščanja so idealna kombinacija. Telesna in duševna sproščenost sta temelja pravilnega izvajanja vseh jogijskih vaj, saj omogočata, da zaznamo učinke vadbe joge. Zadostuje, da le za nekaj minut zapremo oči in se sprostimo. Tako je ura vadbe lahko najlepša in najmirnejša ura dneva, ki nas osveži in izboljša naše počutje. 

Vadbo organiziramo v dveh semestrih (spomladanskem in jesenskem), vsak traja med 4 in 5 meseci. Vadba poteka enkrat tedensko v izbrani skupini in traja 90 minut. Možno je obiskovati tudi več skupin tedensko ali kombinirati različne skupine iste stopnje.

Podrobnosti o vpisih in cenike si lahko ogledate tukaj.

Klasična 8-stopenjska vadba joge

Joga za hrbtenico

Joga proti stresu

Joga za otroke

Meditacija samoanalize

Dinamična vadba

Joga za starejše

Joga za nosečnice

Joga na stolih