Skip to main content

Vrste vadbe

Joga za nosečnice

 DOBRODOŠLE!

 

 

 

 

 

 

PRIDRUŽITE SE LAHKO KADARKOLI!

Kontakt
Mobi: 041 / 504 848, e-Pošta: ​Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Podrobnejšo predstavitev vadbe in urnike si lahko ogledate na http://www.soncnavila.si/

joga nosecnice

Kaj vse počnemo na vadbi?

Sprostitev

Temelj dobre priprave na položaje in tudi na porod je dobra in pravilna sprostitev. Zato se bomo med jogo za nosečnice postopoma naučile globoko sprostiti celo telo, saj le sproščene lahko vzpostavimo poglobljen stik s samo seboj. Med prvo porodno dobo je izredno pomembno, da se znamo med popadki sprostiti in umiriti. Tako ne izgubljamo odvečne energije in jo hranimo za sam porod.

Telesne vaje

Po začetni sprostitvi bomo izvajale razgibalne in raztezne vaje, ki izhajajo iz joge in fizioterapije ter so posebej prilagojene in priporočljive za nosečnice. Pri telesnih vajah za nosečnice je poudarek na počasnem in kontroliranem izvajanju gibov, zavestnem občutenju telesa, razgibavanju sklepov (predvsem kolkov) ter razbremenitvi hrbtenice. 

Dihalne vaje

Nosečnice bodo nato praktično izvajale različne dihalne vaje, med drugim tudi tehnike, ki so koristne med popadki. S posebnim kombiniranjem dihanja in gibanja se bodo udeleženke tudi ob povečanem naporu naučile enakomerno in globoko dihati. Človek spontano zadrži dih ob bolečini ali naporu, porodnica pa lahko z izkušnjami in s poznavanjem enakomernega dihanja ob naporu lažje in učinkoviteje uporablja dihalne tehnike med porodnimi popadki. 

priprava porod

Porodni položaji

Preizkusile bomo tudi nekaj porodnih položajev, ki jih bodo udeleženke lahko zavzele in uporabile med samim porodom. Na jogi se bodo nosečnice na te položaje fizično pripravile in med popadki bodo imele možnost izbire menjavanja položajev, ki so jim že znani in jih dobro obvladajo. 

Porodni načrt

Pogosto se z nosečnicami pogovarjamo o porodnem načrtu, kako ga čim enostavneje zapisati in kako doseči, da se bodo tekom poroda upoštevale njihove želje, seveda v okviru zmožnosti porodnišnice in babiške doktrine. 

Priprava na porod

V času vadbe se med mnogimi nosečnicami in učiteljico

vzpostavi pristen ženski/materinski odnos in tako med priprave na porodsodijo tudi intimni pogovori, učenje masaže presredka, Keglove vaje, spodbude za dojenje, ogled videa o naravnih porodih ipd.

Druženje nosečnic

Že po nekaj obiskih je viden precejšen napredek v telesni razgibanosti nosečnic, prav tako pa rezultati kažejo, da nosečnice, ki obiskujejo to prilagojeno obliko joge lažje sprejemajo in obvladujejo svoje spreminjajoče se telo.
Skupna vadba ima tudi močan povezovalni učinek, saj imajo udeleženke možnost aktivno sodelovati, spraševati in izražati svoja mnenja in posredovati lastne izkušnje.
Bodoče mamice si med druženjem izmenjujejo veliko koristnih informacij, npr. o knjigah ki jih je vredno prebrati v tem obdobju, o zdravo prehrani, ter druga drugo vzpodbujajo in podpirajo. Strah pred rojevanjem, s katerim večina pride na vadbo, se sčasoma bistveno zmanjša in pogosto popolnoma izgine, nadomesti pa ga radostno pričakovanje poroda. 

Znanstvene raziskave

Veliko znanstvenih raziskav poroča o pozitivnih posledicah psihofizičnih vaj med nosečnostjo, od katerih so najbolj značilne: zmanjšanje materine in plodove obolevnosti v pozni nosečnosti, zmanjšanje pretiranega povečanja teže porodnic in izboljšanje splošnega kardiovaskularnega stanja porodnic. (V zbirki znanstvenih publikacij Medline je dostopnih več kot 50 virov, eden najbolj informativnih pa je pregledni znanstveni članek avtoric Gavard JA in Artal R iz School of Medicine, St. Louis, ZDA: Effect of exercise on pregnancy outcome, Clinical obstetrics and gynecology, 2008 Jun;51(2): 467-80. Review. PubMed ID:18463475).
Mnoge študije pa poročajo tudi o lažjem in hitrejšem porodu zaradi mehkejših mišic in lažjega odpiranja ter bolj aktivnem sodelovanju porodnic pri rojevanju.

Porodni polozaj

Inštruktorica Izidora Vesenjak Dinevski

Po izobrazbi sem zdravstvena tehnica in univ. dipl. ekonomistka. Sem mati dveh sinov, najstniškega srednješolca in navihanega osnovnošolca. Že več kot 20 let se ukvarjam z Jogo v vsakdanjem življenju.
Od leta 1998 aktivno delujem kot voditeljica sprostitvenih in psihofizičnih vaj za nosečnice. V vseh teh letih sem spremljala veliko bodočih mamic, mnoge tudi skozi dve ali celo tri nosečnosti.
Vaje joge za nosečnice sem aktivno vodila tudi med svojo drugo nosečnostjo leta 2001, kar je bila izjemna izkušnja. Takrat so nastale tudi priložene fotografije, ki so bile kasneje s članki o koristnostih vaj med nosečnostjo objavljene v revijah Mama in Moj otrok. 

Rezultati

Po končanem tečaju so porodnice dobro pripravljene na porod, brez dvomov in strahov, sproščene in polne zaupanja vase. Tudi sama imam lepe izkušnje iz obeh porodov in mi je pomoč pri pripravi porodnic in sodelovanje pri tako pomembnih življenjskih trenutkih v veliko osebno zadovoljstvo. 

Odmev na delavnice
Mlade mamice, ki so bile v času nosečnosti moje tečajnice pogosto sporočajo, da so jim tehnike, ki so se jih naučile na vadbi, bile med porodom v veliko pomoč. Posebej so jim koristile sprostitvene vaje, dihalne tehnike, vadba porodnih položajev in druženje z ostalimi nosečnicami, saj pogosto še po porodu ohranjajo stike in se družijo. Babice iz porodnišnice UKC Maribor pa so mi že večkrat sporočile, da hitro ugotovijo katera porodnica je hodila na mojo vadbo. 

Doula

Sem tudi doula, porodna spremljevalka in če želite vas lahko spremljam pri najlepšem čudežu življenja. S svojim dolgoletnimi izkušnjami vam nudim čustveno in fizično podporo ves čas rojevanja, vas masiram, tudi fotografiram porod in sem skratka ves čas z vami.

Porodni nacrt

Vtisi udeleženk 

Klavdija 

na"Druženje z dekleti - bodočimi mamicami - na sprostitvenih vajah za nosečnice je bilo vedno polno pozitivne energije, spodbudnih misli in praktičnih nasvetov. Ob pogovoru sem izvedela koristne informacije, ki so mi pomagale pri učinkoviti pripravi na porod. Obisk omenjene delavnice priporočam vsem bodočim mamicam, ki bodo na vajah dobile priložnost pripraviti se na porod - ne samo psihično, ampak tudi fizično. Poslanstvo Izidore je neprecenljivo - strokovno vodenje je podprto s toplim pristopom in nasmehom na obrazu." 

Sonja 2x mamica

"Izidora me je spremljala na mojem drugem porodu. S tem se je prijetno in sproščeno vzdušje iz sprostitvenih vaj za nosečnice preselilo v bolj ali manj neznane prostore porodnišnice. Želela sem si čimbolj naravni porod, brez zdravil, pospeševanja poroda, v prijetnem intimnem vzdušju, predvsem pa sem želela ohraniti cel presredek (pred porodom sem si ga tudi masirala). Moj porod je bil kratek, vendar intenziven. Med porodom je bila Izidora ves čas prisotna. Bila mi je v podporo in vzpodbudo, predvsem pri masaži, dihanju in položajih. Na koncu je naredila nekaj lepih fotografij, za spomin na nepozabne edinstvene trenutke. Porod je bil skoraj takšen kot sem si ga želela in ga opisala v porodnem načrtu." 

Nana

"Z jogo in s sproščanjem sem se prvič srečala pred sedmimi leti v času moje prve nosečnosti. Takrat naučene vaje, sprostitvene tehnike in pogovori pod vodstvom inštruktorice Izidore so mi zelo pomagali pri prvem in tudi drugem porodu tri leta pozneje. Zelo dobro se spomnim, kako zelo mi je pri obeh porodih pomagalo znanje zavestnega sproščanja. Med latentno fazo prve porodne dobe sem doma imela dovolj časa, da sem se med popadki sprostila. Bolj me je presenetilo, da sem se bila sposobna sprostiti tudi v minuti ali dveh v porodni sobi, ko so se popadki že zelo stopnjevali in jačali, saj pred prvim porodom nisem prav verjela, da bo to mogoče. Ko je bilo popadka konec, sem ga takoj odmislila, se poglobila vase, se skoncentrirala na sproščanje spodnjega dela trebuha, kjer me je najbolj bolelo in sprejela naslednji popadek. A šele takrat, ko sem čutila, da prihaja. Takrat se mu nisem upirala, temveč ga predihala in mislila na naslednjo minuto, ko se bom spet lahko sprostila. Ker po naravi ne sodim med sproščene ljudi, sem bila po porodu zadovoljna in presenečena nad tem, kaj so sposobni narediti moje telo in moje misli. Za to se lahko zahvalim le Izidori in mojemu možu seveda, ki mi je pomagal s svojo prisotnostjo in umirjenostjo. Zdaj sem v pričakovanju tretjega otroka in spet sem si zaželela osvežiti svoje znanje sproščanja, najustreznejših porodnih položajev in vsega, kar sodi k zdravi nosečnosti in uspešnemu porodu. Že na prvem srečanju pa sem ugotovila, kako globoko v podzavest so se mi pred sedmimi leti zasidrali nekateri Izidorini stavki, ki so mi bili takrat v veliko psihično pomoč. Po njenem nasvetu sem si namreč med porodom znala sebe predstavljati kot rožo, ki se mogočno odpira, se veseliti vsakega novega popadka in ga dojemati kot prijatelja. Veselim se dneva, ko bom v porodni sobi spet dihala, se sproščala in čakala svojega otročička."