Skip to main content

Vrste vadbe

Joga za predšolske otroke

Ali lahko majhni otroci vadijo jogo? Kako in zakaj?

Da, lahko. Skozi igro. Ker se igramo. Skozi igro spoznavamo svoje telo, sebe in cel svet. Ker čutimo radost in veselje ob gibanju in v mirovanju. 

joga za otroke1

Trenutno vadba joge za otroke poteka v okviru Pravljic z jogo, ki potekajo v Knjižnici ivana Potrča na Ptuju. 

Več informacij glede terminov boste našli na tukaj

Vadba joge za predšolske otroke po Sistemu Joga v vsakdanjem življenju ni namenjena le razvoju motoričnih sposobnosti, gibljivosti, moči in prožnosti posameznih mišičnih sklopov, temveč tudi občutenju lastnega telesa, razvijanju sposobnosti komunikacije s samim seboj ter sposobnost koncentracije in sprostitve. Ker se otroci v predšolski dobi težje osredotočajo na neko dejavnost, ki traja dlje časa, jih v svet gibanja popeljemo skozi igro in domišljijske predstave. Vaje izvajamo na igriv, otrokom bližji način. Njihovo lahko pozornost pritegnemo s pravljicami, posnemamo različne živali ter uporabljamo prispodobe iz vsakdanjega življenja. 

Z vajami joge v predšolskem obdobju vzpodbujamo naravne oblike gibanja. Primer tega je plazenje na vse mogoče načine, kotaljenje, plezanje, hoja po kolenih in "po vseh štirih", vzravnana hoja, tek in različni poskoki. Pri vadbi uporabljamo različne predmete, s katerimi se otrok ne more poškodovati (npr. mehke knjige in knjige iz blaga, večje kocke, valji, žoge). Le te otroci prenašajo bodisi na hrbtu, na glavi ali v iztegnjenih rokah. Vse te vrste gibanja na naraven način obremenjujejo mišičevje celega telesa in pozitivno vplivajo na njegov enakomeren razvoj ter vzpodbujajo razvoj ravnotežja, koordinacijo gibov in pravilno držo. 

joga za otroke2

 Za gibalne spretnosti in koordinacijo izbiramo vaje za posamezne telesne sklope, recimo za roke in noge, vrat in glavo, trup in hrbtenico. S temi vajami vplivamo na krepitev in utrditev mišic, vendar pazimo, da z otroki ne izvajamo vaj, ki zahtevajo preveč moči in prekomerno obremenjujejo posamezne sklepe. Hkrati moramo upoštevati, da otroci v predšolski dobi intenzivno rastejo, zato jih ne preobremenjujemo ter posameznih položajev ne zadržujemo predolgo. Pri teh vajah so gibi počasnejši, saj lahko tako otrok opazuje, kaj se dogaja z njegovim telesom ter lahko včasih uskladi svoje gibanje in dihanje.

Pri vajah vzpodbujamo dihanje skozi nos, kasneje pa lahko že izvajamo preproste dihalne vaje. Otroci se postopoma učijo pravilnega dihanja, tako da opazujejo trebušno dihanje, in sicer z občutenjem, kako se trebuh pri vdihu dviga in pri izdihu spušča kot balon, ki ga napihujemo in iz njega spuščamo zrak ter pri tem oponašamo glas ssssss. Izdih lahko krepimo s pihanjem kosma vate, lista papirja, ponazarjamo pihanje vetra in se smejemo s trebuhom. Del vadbe joge za otroke so tudi preproste tehnike sproščanja, ki so prilagojeni starosti otrok. Vaje sproščanja in umirjanja tako trajajo le kratek čas. Otroka umirimo tako, da preusmerimo njegovo pozornost iz zunanjega okolja k občutenju in poslušanju svojega telesa, čutenju bitje srca in opazovanju dihanja. Otrok lahko med sproščanjem leži v katerekoli prijetnem položaju, lahko pa tudi sedi, če mu ležanje ni ugodno. Zaželeno je, da pri tehnikah sproščanja sodelujejo tudi starši ali osebe, ki so otroku blizu in jih dobro pozna, saj se tako počuti prijetno in varno ter se laže sprosti in umiri. 


Del vadbe joge za otroke so tudi preproste tehnike sproščanja, ki so prilagojeni starosti otrok. Vaje sproščanja in umirjanja tako trajajo le kratek čas. Otroka umirimo tako, da preusmerimo njegovo pozornost iz zunanjega okolja k občutenju in poslušanju svojega telesa, čutenju bitje srca in opazovanju dihanja. Otrok lahko med sproščanjem leži v katerekoli prijetnem položaju, lahko pa tudi sedi, če mu ležanje ni ugodno. Zaželeno je, da pri tehnikah sproščanja sodelujejo tudi starši ali osebe, ki so otroku blizu in jih dobro pozna, saj se tako počuti prijetno in varno ter se laže sprosti in umiri.  joga za otroke3

Zelo dobrodošle in koristne so tudi prilagojene vaje koncentracije, ki potekajo na različne načine. Otrok lahko nekaj časa opazuje izbran predmet in ga nato z zaprtimi očmi opiše, opazuje lahko tudi svoj ali prijateljev prst in sledi njegovim premikom brez obračanja glave. Nadgradnja tega so tudi osnove meditacije Z otroki poskusimo meditirati tako, da za nekaj sekund ali kakšno minuto zapremo oči in opazujemo, kaj se dogaja znotraj nas, ozavestimo, kaj občutimo in kaj razmišljamo. Med takšno vajo pa lahko tudi vodimo otroka, da si predstavlja, kar mu je drago, ljubo in lepo. Pri tem si pomagamo z umirjeno glasbo ter na koncu damo otrokom možnost, da izrazijo, kaj so doživeli. Skozi celotno vadbo joge v otrocih vzbujamo pozitivne misli, rahločutnost in razumevanje drugih ter njegovo ustvarjalnost. Vodimo ga k razlikovanju vrednot, da se bo razvil v zrelo, samostojno osebnost s pozitivno samopodobo. 

Sonja Trplan, spec. pedagog, učiteljica joge