Skip to main content

Vrste vadbe

Klasična 8-stopenjska vadba joge

Nekaj osnovnih informacij

1. stopnja

joga prostoriSkupina je primerna za vse, ki začenjate z vadbo Joge v vsakdanjem življenju, ne glede na vašo starost ali telesno pripravljenost. Na 1. stopnji vadbe se boste naučili osnovnih tehnik Joge v vsakdanjem življenju ter s tem usvojili vse potrebno znanje, ki ga nadgrajujemo v ostalih stopnjah.

Spoznali boste raznolike asane oz. telesne položaje, s katerimi vplivamo na razgibanost telesa, krepimo mišice in sklepe, razvijamo koncentracijo, motorične sposobnosti in ravnotežje. Naučili se boste pravilnega »jogijskega« dihanja, osnovnih jogijskih dihalnih tehnik in pranajame, ki nam pomaga pri ozaveščanju dihanja, nas telesno in mentalno sprosti in krepi naše zdravje ter notranje ravnotežje.

 Neločljiv del vsake vadbe so različne tehnike sprostitve, ki so dragoceno orodje pri zmanjševanju stresa v današnjem hitrem načinu življenja, nadgradili pa jih bomo z osnovami meditacije.


2. stopnja

dvikonasana

Vadba 2. stopnje je namenjena vsem, ki so zaključili bodisi 1. stopnjo ali katero drugo začetno skupino Joge v vsakdanjem življenju (joga za hrbtenico, joga proti stresu). V tej skupini nadgrajujemo telesne položaje iz 1. stopnje, pri čemer je poudarek na krepitvi celotnega telesa, hrbtnega predela in trebušnih mišic. Spoznali boste novo vrsto pranajame, ki je nekoliko zahtevnejša kot na začetnih stopnjah, ter nadgradili meditacijo.


3. stopnja

 

joga asana tiger

Vadba 3. stopnje je namenjena vsem, ki so zaključili 2. stopnjo Joge v vsakdanjem življenju ali katero posebno nadaljevalno skupino (joga za hrbtenico, joga proti stresu). V tej skupini nadgrajujemo telesne položaje oz. asane iz 2. stopnje, pri čemer je poudarek na krepitvi celotnega telesa, razvijanju motorike, koncentracije in ravnotežja. Spoznali boste novo vrsto pranajame, ki je nekoliko zahtevnejša kot na 2. stopnji, ter nadgradili meditacijo.


4. stopnja

 

4Vadba 4. stopnje je namenjena naprednejšim vadbenikom, ki obvladajo 2. in 3. stopnjo Joge v vsakdanjem življenju. Telesni položaji oz. asane so zahtevnejše, izvedba in zadrževanje položajev je bolj poglobljena, posledično pa so tudi učinki izvedbe asan na telesnem, mentalnem in energetskem nivoju izrazitejši. Izvaja se zahtevnejša oblika pranajame, ki je primerna za tiste, ki pranajamo redno vadijo tudi doma. Meditacija se izvaja bolj poglobljeno kot na 3. stopnji.


5. stopnja

joga popolni zasuk

Vadba 5. stopnje je namenjena naprednejšim vadbenikom, ki obvladajo 4. stopnjo Joge v vsakdanjem življenju. Telesni položaji oz. asane se osredotočajo na krepitev in gibljivost celotnega telesa, več je obrnjenih položajev ter vaj za koncentracijo in ravnotežje. Izvedba in zadrževanje položajev je bolj poglobljena, posledično pa tudi učinki izvedbe. Izvaja se zahtevnejša oblika pranajame, ki je primerna za tiste, ki pranajamo redno vadijo tudi doma. Bolj poglobljena je tudi meditacija.


6. stopnja

 Pada Prasara Puranutthanasana 03 1600Vadba 6. stopnje je namenjena naprednejšim vadbenikom, ki obvladajo 5. stopnjo Joge v vsakdanjem življenju. Telesni položaji oz. asane se osredotočajo na krepitev in gibljivost celotnega telesa, več je obrnjenih položajev in vaj za koncentracijo in ravnotežje. Izvedba in zadrževanje položajev je bolj poglobljena, posledično pa tudi učinki izvedbe asan na telesnem, mentalnem in energetskem nivoju izrazitejši. Izvaja se zahtevnejša oblika pranajame, ki je primerna za tiste, ki pranajamo redno vadijo tudi doma. Bolj poglobljena je tudi meditacija.


7. stopnja

Sarvangasana 03 800

Vadba 7. stopnje je namenjena naprednejšim vadbenikom, ki obvladajo 6. stopnjo Joge v vsakdanjem življenju. Telesni položaji oz. asane se osredotočajo na krepitev in gibljivost celotnega telesa, več je obrnjenih položajev. Zadrževanje položajev je daljše in bolj poglobljeno. Pranajama se izvaja hkrati z mudrami in bandhami, zato je primerna za tiste, ki jo redno vadijo tudi doma. Bolj poglobljena je tudi meditacija, ki se izvaja dlje časa.