Skip to main content

Vrste vadbe

Joga za starejše

 

JOGA ZA STAREJŠE je namenjena tistim, ki želijo v tretjem življenjskem obdobju okrepiti svoje zdravje. Redna vadba joge upočasni proces staranja ter ohrani zdravje in vitalnost.

joga za starejše

Kako poteka vadba za starejše?

Vadba poteka na tleh. Začnemo jo s sproščanjem. S pozornostjo potujemo po telesu in v mislih sprostimo posamezne dele telesa. Sledijo telesne vaje, ki so za starejše posebej prilagojene. Nadaljujemo z dihalnimi vajami. S pozornostjo opazujemo dihanje in tako poglobimo sproščenost. Vadbo zaključimo z meditacijo.

Kakšen učinek ima vadba joge na starejše?

Redna vadba joge ima ugoden vpliv na srce in ožilje, presnovo, telesno odpornost in psihično počutje. Pripomore k preprečevanju bolezni. Krepi moč, izboljša gibljivost in ohrani telesno kondicijo, kar prispeva k bolj samostojnemu in kvalitetnemu življenju starejših.

Pozitivne misli prinašajo zdravje

Kvalitete življenja ne predstavlja samo telesno zdravje, temveč tudi čustvena stabilnost, psihično ravnovesje in jasnost misli. Gospa Marija (61 let) pravi: »Brez joge se po prestani kapi ne bi počutila tako dobro, kot se počutim. Joga me sprosti, okrepi in mi pomaga izboljšati zdravje. Pri jogi sem se naučila pravilno dihati. Šele sedaj se zavedam, kako pomemben je vsak vdih in izdih.« Joga pomaga starejšim k pozitivni naravnanosti in ohranjanju zdravja tudi v tretjem življenjskem obdobju.

Prisrčno vabljeni!