Druge aktivnosti

Vegetarijanske kuharske delavnice

Potek delavnice

Želite skuhati kaj novega, zdravega in slastnega? 

Želite pripraviti jed brez mesa, ki bo jedce zares navdušila?

Zakaj je zainteresiranih zmeraj več kot prostora? 

Udeležence vege delavnic Društva joga v vsakdanjem življenju navdušijo

  • izkušeni učitelji 
  • majhne skupine
  • kakovostni prostori
  • prijetno vzdušje.

Termini vegetarijanskih tečajev 

Vegetarijanska kuharska delavnica poteka dvakrat letno, običajno v januarju in juniju. Termin naslednje kuharske delavnice bo objavljen na tem mestu in v E-novicah. 

Teorija in predvsem praksa vege kuhanja

Na kuharski delavnici učimo kuhanja laktovegetarijanskih jedi; laktovegetarijanska hrana v jedilnik ne vključuje mesa, rib in jajc.
Seznanimo vas z osnovami uravnotežene prehrane in vegetarijanstva, s pravili kombiniranja živil, z različnimi tehnikami priprave hrane, s pravilno uporabo začimb in dišavnic. In skupaj pripravimo okusno kosilo. Vsaka skupina prejme recepte za 'svoje' kosilo, ki ga ob pomoči kuharskih mentorjev tudi pripravi. Tečaj se zaključi z bogato pogostitvijo, da ima vsak udeleženec možnost vse jedi tudi preizkusiti. Običajno ostane še kaj za s seboj, da lahko vegetarijanske dobrote preizkusijo tudi vaši domači. 
Delavnica je priložnost za izmenjavo izkušenj s področja zdrave prehrane in kuhanja. 
Vsakega udeleženca opremimo s kuharskimi recepti vegetarijanskih jedi. 

Vtisi z delavnice Vegetarijanska kuhinja, 28. januarja 2012 

Pripravljena hrana

Ob 9. uri smo se zbrali na Srednji šoli za gostinstvo in turizem lačni in že(l)jni laktovegetarijanske hrane. Kuhanja smo se lotili v treh skupinah. Pripravili smo 10 vegetarijanskih jedi, tudi dve sladici, in jogijski čaj. 
Učili smo se o osnovah zdrave prehrane in vegetarijanskega kuhanja ter izmenjevali izkušnje.

Delavnico smo zaključili ob 12. uri ob okusno pripravljenem kosilu. Bilo je slastno! Tako glavne jedi kot tudi sladice brez jajc. 

Številne pripravljene vegetarijanske jedi so tečajnike ponovno prepričale o okusnosti laktovegetarijanske hrane. Udeleženci delavnice so povedali, da je bila delavnica zanje poučna, zanimiva, predvsem pa dragocena in tudi zabavna praktična izkušnja. 

O priljubljenosti naših delavnic priča dejstvo, da so bila mesta zanjo zapolnjena že v prvi uri vpisa. Žal ste se morali mnogi sprijazniti s tem, da več ni bilo prostora, vendar obljubljamo, da bomo naslednjo delavnico izpeljali že v mesecu aprilu.

Zakaj se prehranjevati vegetarijansko?

Eno od najvišjih načel joge je ahimsa, kar pomeni ne škodovati oz. ne raniti

  • Načelo ahimse se v prvi meri nanaša na človeka samega, kar pomeni, da vadimo jogo na tak način, da se pri tem počutimo prijetno, in izvajamo jogijske vaje v skladu s svojimi zmožnostmi.
  • Načelo ahimse se nanaša tudi na soljudi v smislu, da si prizadevamo živeti v sožitju in razumevanju z ljudmi okrog nas. 
  • Pomemben vidik ahimse pa je povezan tudi z naravo in živalmi

»Ne stori drugim tega, kar ne želiš, da bi storili tebi,« je znani izrek Svamidžijevega Satguruja Sri Dip Narajan Mahaprabhudžija. Jogi se zavestno odloči za vegetarijanski način prehranjevanja zaradi ljubezni in usmiljenja do živali. 

Uravnotežena vegetarijanska prehrana ni samo bolj zdrava, kar dokazujejo tudi številne študije s tega področja, pač  pa je pomemben vidik takšnega prehranjevanja tudi skrb za okolje, saj je prav živinoreja eden najhujših onesnaževalcev okolja.
Seveda pa je pomembno, da pri prehodu na takšno prehranjevanje ne pozabimo na pravilno kombiniranje živil, tako da organizem dobi vse potrebne snovi, ki so nujne za njegovo delovanje. 

Za dodatne informacije 
nas pokličite ali nam pišite:

T: 02 / 420 72 06, 031 / 531 690, 
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Društvo Joga v vsakdanjem življenju Maribor ©  2019-2020  - Vse pravice pridržane