Novice

  • Domov
  • Aktualno
  • Mednarodni seminar joge z Vishwagurujijem v Mariboru in Mozirskem gaju (18.-20. maj 2018)

Mednarodni seminar joge z Vishwagurujijem v Mariboru in Mozirskem gaju (18.-20. maj 2018)

V maju smo imeli v Mariboru neponovljivo priložnost, da se udeležimo mednarodnega seminarja joge pod vodstvom Vishwaguruja Paramhans Swamija Maheshwaranande, Učitelja in Mojstra joge, avtorja Sistema Joga v vsakdanjem življenju in ambasadorja miru, ki svoje znanje neutrudljivo širi po vsem svetu že več kot 45 let.

 

 DSC8708Tema seminarja, ki je potekal v UŠC Leona Štuklja, je bila Kaj je v življenju najbolj dragoceno in Vishwaguruji nam je na to vprašanje že prvi večer odgovoril s pomočjo izreka ajurvede: »Prvo blagostanje človeka je njegovo zdravje«, ki zajema ne le telesno, temveč tudi mentalno in duhovno zdravje. Skoraj tisočim udeležencem je pojasnil pojem maye v duhovnosti in jogi, ki se kot skušnjava pojavlja na duhovni poti učenca. Če govorimo o sreči, je v jogi pomembno odrekanje po vzoru Mahatme Gandhija, kar je izraženo v njegovih besedah: »Odreci se in uživaj.« Odrekanje nepotrebnim željam pa ni pomembno le za svamije, ki so se popolnoma posvetili duhovnosti, temveč tudi za vse, ki želijo biti srečni v pravem pomenu besede.

 DSC8364

Srečanje smo zaokrožili z nedeljskim dogajanjem v Mozirskem gaju, kjer je potekala otvoritev stalne razstave čaker, oblikovanih po avtorski predlogi Sistema Joga v vsakdanjem življenju, hkrati pa je bil to tudi uvod v mednarodni dan joge Združenih narodov in obeleženje prvega mednarodnega dneva čebel Združenih narodov.

maribor umapuri 2

Uvodnemu nagovoru župana občine Mozirje, g. Ivana Suhoveršnika je sledil nagovor veleposlanika Indije v Republiki Sloveniji, Njegove ekscelence g. Param Jitt Manna. Zatem je Vishwaguruji skupaj z obema gostoma otvoril razstavo čaker ter zaključil uvodno ceremonijo s poudarkom na pomembnosti zaščite okolja in čebel. O pomembnosti ohranjanja čebel je spregovorila tudi ga. Marija Kočevar, specialistka za zdravo hrano in zdravo človekovo okolje, pri čemer je poudarila pomen čebel za ohranitev človeka in narave.

mozirski park amritpuri 1

Kot po čudežu se je deževno jutro prelevilo v čudovit sončen dan, tako da smo lahko vadili jogo na čudovitem travniku.

DSC00583 DSC3098

Konec lepega nedeljskega dneva se je zaključil s satsangom v ljubljanskem ašramu ob prisotnosti Nj. eks. g. Param Jitt Manna, hkrati pa smo imeli priložnost prisluhniti Swamiju Avatarpuriju, ki je udeležencem satsanga s pomočjo skypa iz daljne Indije podelil nekaj besed o pomenu duhovnega učitelja in o svojem življenju z Vishwagurujijem. Vsi prisotni smo po tem prekranem vikendu obogateni z dragocenim učenjem, ki ga lahko prejmeš le v prisotnosti pravega Učitelja.

Ljubljana Amritpuri

 

Društvo Joga v vsakdanjem življenju Maribor ©  2019-2020  - Vse pravice pridržane